#wistjedat

Hoe worden folies tot folies gerecycleerd?

 

Ecoo sluit de cirkel voor PE

Duurzaamheid is erg belangrijk, het belang van verantwoord afvalbeheer kan dus niet genoeg worden benadrukt. Ecoo is een Belgisch bedrijf met meer dan 30 jaar expertise op het gebied van de recyclage van plastic.  In hun nieuwe fabriek in Beringen recycleert het bedrijf PE-folies tot grondstof om nieuwe folies mee te maken. Het merendeel van die folies komt uit de blauwe zak: plastic folies, zakjes en omverpakkingen uit het huishoudelijk verpakkingsafval.   Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? In deze blog verdiepen we ons in het innovatieve folie-tot-folie-recyclageproces.

Stap 1: Sorteren in de blauwe zak

Alles begint thuis, waar de burger een cruciale rol speelt in het recyclageproces. Door PMD-verpakkingen, inclusief folies, correct te sorteren in de blauwe zak, vermijd je dat er jaarlijks 23 kg bij het restafval belandt. Deze eenvoudige maar effectieve stap is de basis van een duurzame recyclageketen. 

Stap 2: Naar het sorteercentrum

De blauwe zakken met PMD worden thuis opgehaald en naar een van de vijf ultramoderne sorteercentra in België gebracht. Daar worden de PMD-verpakkingen zorgvuldig gesorteerd in 16 verschillende materiaalsoorten, waaronder PE-folies. Deze folies worden doorgestuurd naar ecoo om te worden gerecycleerd.

Stap 3: Voorbereiding op het recyclageproces

Nadat ze bij ecoo zijn aangekomen, worden de balen in de opslagzone geopend, versneden en opnieuw gesorteerd met behulp van infraroodcamera’s om de laatste verontreinigingen te verwijderen. 

Stap 4: Wassen en drogen 

De folies worden vervolgens grondig gewassen in verschillende fases. Het drijf-zinkproces laat toe om bijproducten op basis van dichtheid te elimineren, zoals etiketten. Het gebruikte water wordt in een gesloten loop gerecycleerd doorheen de verschillende fases van het wasproces.

Na de laatste wassing wordt de folie gedroogd. Een centrifuge of mechanische droger verwijdert het restwater, gevolgd door een thermische droging met warme lucht. De gedroogde folie wordt tot slot via een ventilator doorgestuurd naar een buffersilo. 

Stap 5: Agglomeratie en extrusie

In deze stap maken de agglomeratoren gebruik van wrijving om de folie te comprimeren tot samengeperste korrels of agglomeraten. Door wrijving ontstaat warmte. De korrels gaan van hieruit naar een koeltoren.  

De agglomeraten worden vervolgens gemengd met additieven in functie van hun toepassing en in een extrusiemachine gesmolten. Het vloeibare materiaal gaat door een microfilter en wordt via een roterend blad en een granuleermachine omgezet in granulaat. Na een kwaliteitscontrole zijn de granulaten klaar voor levering aan de klanten.

Stap 6: Van ecoo tot bij je thuis

De zorgvuldig gerecycleerde granulaten van ecoo worden vervolgens opnieuw op de markt gebracht om te worden omgezet in verpakkingen of andere producten zoals bijvoorbeeld vuilniszakken. Op die manier belanden ze opnieuw bij de burger en is de cirkel rond.

Het engagement van ecoo voor duurzame ontwikkeling

De samenwerking met de naburige Biostoom-centrale is essentieel. Zo levert ecoo aan Biostoom pulp en slib afkomstig van de processen als input voor de energiecentrale. Biostoom levert op hun beurt warmte voor het drogen van de korrels.  

De ecoo-fabriek voor de recyclage van PE-folies in Beringen is een voorbeeld van innovatie en ecologische efficiëntie. Door geavanceerde technologie te implementeren om PE-folies in waardevolle grondstoffen om te zetten, maakt ecoo de cirkel rond. Bovendien zorgt de recyclage in België voor duurzame lokale jobs, de nabijheid van kwalitatief gerecycleerde materialen voor de lokale productiemarkt, en de implementatie van solide partnerschappen met lokale actoren. Ontdek alles over dit proces in de video: