Proefprojecten P+MD

Sinds begin 2016 lopen in zes Belgische gemeenten proefprojecten om nieuwe scenario’s voor de PMD-inzameling uit te testen. Bedoeling is om na te gaan of het haalbaar is om in de toekomst de inzameling van PMD uit te breiden naar andere verpakkingen.

Wat is P+MD?

P+MD is de naam van een reeks proefprojecten die de haalbaarheid onderzoeken van een uitgebreide PMD-inzameling. Concreet wordt de blauwe PMD-zak in deze gemeenten vervangen door een paarse P+MD-zak. Daarin mogen de bewoners naast de gebruikelijke PMD ook harde plastics zoals vlootjes, schaaltjes en potjes sorteren. Afhankelijk van het scenario komen daar nog zachte plastics zoals folies en zakken bij. In totaal nemen meer dan 120.000 Belgen deel aan het proefproject.

Wat is de bedoeling?

Met het P+MD-proefproject willen we onderzoeken of het haalbaar is om de inzameling van PMD uit te breiden naar andere verpakkingen. We onderzoeken onder meer de volgende zaken:

  • Participatie van de bevolking
  • Kost van de inzameling
  • Impact op de technische processen in de sorteercentra.
  • Duurzaamheid van de recyclage

Afhankelijk van de resultaten kan het Belgische inzamelscenario in de toekomst aangepast worden.

Evaluatie van het project

De proefprojecten worden in de eerste helft van 2017 geëvalueerd. De cruciale vraag wordt uiteraard of we voor de extra verpakkingen die we inzamelen ook effectief recyclagetoepassingen zullen vinden. Een enquête moet duidelijkheid brengen rond de acceptatie- en participatiegraad bij de bevolking voor de nieuwe inzameling. De resultaten worden gecommuniceerd van zodra ze beschikbaar zijn.

P+MD in uw gemeente

Het P+-project loopt vandaag in zes Belgische gemeenten: Aalter, Frameries, Hannut, Marchin, Waregem en Wervik.

U woont in een van deze zes gemeenten? Klik dan op de pagina’s hieronder voor meer informatie.