Staycation

Vakantie in eigen land

Doelstelling

Met het Staycation-project helpt Fost Plus vakantieparken, pretparken en recreatiedomeinen bij het invoeren van een duurzaam en efficiënt sorteerbeleid. We bieden advies en praktische ondersteuning bij de plaatsing van sorteereilanden en de communicatie naar bezoekers.

Context

In heel wat vakantieparken, pretparken en recreatiedomeinen wordt vandaag al gesorteerd. Toch lopen heel wat uitbaters nog tegen een aantal hindernissen aan, waardoor het sorteren niet de verhoopte resultaten oplevert.

Aanpak

Vanwege de coronamaatregelen kozen heel wat mensen in 2020 voor een staycation – of vakantie in eigen land. Fost Plus speelde op die trend in en hielp vijf pretparken, dierentuinen en vakantieparken bij het invoeren van een duurzaam en efficiënt sorteerbeleid: Center Parcs Park De Haan, Bellewaerde, Walibi, Pairi Daiza en Vayamundo Oostende.


De projecten liepen in nauwe samenwerking met de afvalpartners van de parken en hadden vooral tot doel om de kwaliteit van de ingezamelde materialen te verbeteren. De aandacht ging onder meer uit naar meertalige communicatie en het correct sorteren van een aantal fracties die de recyclage bemoeilijken, waaronder de mondmaskers, die bij het restafval horen.


We boden waar nodig ook praktische ondersteuning, met specifieke aandacht voor een slimme plaatsing van de afvalbakken. In de meeste gevallen werden op strategische plaatsen bijkomende sorteereilanden geïnstalleerd. Met resultaat: op elke locatie zamelden we per bezoeker minimum 50% meer PMD in.


In 2021 wordt het project verdergezet. Zo breiden de vakantieparken Center Parcs en Vaya Mundo het project uit naar hun andere parken. Er worden ook een aantal nieuwe parken aan de deelnemerslijst toegevoegd. Via sociale media en een sorteerspel verhogen we de betrokkenheid van bezoekers. Ook de uitgebreide PMD-sorteerregels krijgen heel wat aandacht.
 

Partners

Center Parcs Park De Haan, Vossemeren, Kempsense Meren, les Ardennes, Bellewaerde, Walibi, Pairi Daiza, Vayamundo Oostende, Vaya Mundo Houffalize


Afvaloperatoren Renewi, Van Heede, Dufour
 

Tijdsduur

2020-2021

Resultaten

In 2020 zamelden we op elke locatie waar we het project uitrolden per bezoeker minimum 50% meer PMD in.