Imog zet als eerste stap naar uitgebreide PMD-zak

Imog zet als eerste stap naar uitgebreide PMD-zak

Vanaf 1 juli start afvalintercommunale Imog met een ruimere inzameling van huishoudelijk plastic verpakkingsafval in haar 11 Vlaamse gemeenten. Inwoners zullen er naast het traditionele PMD (Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons) voortaan ook alle harde plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak kunnen steken. 

Tegelijk verdwijnen verpakkingen in zacht plastic vanaf de tweede helft van augustus voortaan in een volledig nieuwe, bijkomende transparante foliezak. Imog loopt hiermee vooruit op de voor heel Vlaanderen reeds geplande overstap naar de uitgebreide PMD-zak van Fost Plus. Dit om deze overschakeling nu reeds voor te bereiden. Het vandaag aangekondigde systeem zal lopen tot de nieuwe sorteercentra in Vlaanderen klaar zijn om het harde en zachte plastic verpakkingsafval ingezameld in een PMD-zak te kunnen uitsorteren, vermoedelijk in 2021.

Imog, de Intercommunale Maatschappij voor Openbare Gezonheid in Zuid-West-Vlaanderen, past de sorteerregels aan in haar 11 gemeenten. Harde en zachte plastic verpakkingen worden voortaan op een andere manier van elkaar gescheiden. Harde plastic verpakkingen (zoals botervlootjes, yoghurtpotjes en schaaltjes) kunnen vanaf 1 juli terecht in de traditionele PMD-zak. Terwijl zachte plastic verpakkingen (waaronder films, folies en plastic zakjes) vanaf midden augustus voortaan in een extra transparante foliezak gestopt worden.

Imog wil als voorloper hiermee de overstap naar de nieuwe blauwe zak, die Fost Plus eind vorig jaar aangekondigde, vereenvoudigen. Vanaf 2019 zal Fost Plus stelselmatig namelijk de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen uitbreiden en vereenvoudigen voor alle Vlamingen. Doel is dat alle Vlamingen op termijn, net zoals in de PMD-zak van Imog, al het hard plastic verpakkingsafval in de nieuwe PMD-zak kunnen stoppen. Om het voor de burgers echter nog makkelijker te maken zullen ze ook zachte plastics kwijt kunnen in diezelfde uitgebreide blauwe zak.

Lees het volledige persbericht