Val’Up, het nieuwe PMD-sorteercentrum

Val’Up, het nieuwe PMD-sorteercentrum

Gisteren werd officieel de site van het nieuwe sorteercentrum Val'Up in Glin ingehuldigd. Het startschot voor de werken werd gegeven in de aanwezigheid van Elio Di Rupo, minister-president voor Wallonië, Céline Tellier, minster voor leefmilieu, en Fost Plus. Het nieuwe sorteercentrum is ontstaan uit de samenwerking tussen de intercommunales IDEA en Ipalle en twee private partners: Suez en Vanheede. De investering van 30 miljoen euro laat toe om de inhoud van de Nieuwe Blauwe Zak uit te sorteren in minstens 14 aparte fracties. Op die manier behalen we stromen van uitstekende kwaliteit om te recycleren in secundaire grondstoffen. Er zijn niet minder dan 68 werknemers actief in het sorteercentrum, zonder daarbij de indirecte werkgelegendheid te tellen. Vanaf 2022, door een opstart in drie fases, telt de site een honderdtal werknemers. Het sorteercentrum Val'Up zal operationeel zijn in oktober 2021. 

Patrick Laevers, managing director van Fost Plus, stelt dat "het nieuwe sorteercentrum Val'up een belangrijke rol zal spelen in de realisatie van de ambitie van Fost Plus. We willen tegen 2025 een recyclageoplossing bieden voor elke huishoudelijke verpakking op de markt. Dat doen we door meer in te zamelen, beter te sorteren en de recyclage te optimaliseren."

copyright @David Plas 

Nieuwe materialen voor de blauwe zak 

De eerste etappe in de realisatie van deze strategie was de gefaseerde uitbreiding van de PMD-inzameling. Concreet mogen voortaan alle plastic huishoudelijke verpakkingen in de Nieuwe Blauwe Zak, inclusief yoghurtpotjes, folies en botervlootjes. Op termijn zal dat de hoeveelheid ingezameld PMD met 50% stijgen tot 260.000 ton per jaar. Om die nieuwe materialen uit de Nieuwe Blauwe Zak uit te sorteren, was het nodig om bijkomende capaciteit te ontwikkelen in nieuwe, hoogtechnologische sorteercentra. Val'Up is een van vijf nieuwe sorteercentra op Belgische bodem. Een op kruissnelheid zal het sorteercentrum 5.000 blauwe zakken per uur behandelen, of 50.000 ton PMD per jaar. 

Fost Plus initieerde eveneens de bouw van nieuwe recyclagecentra in België. De projectoproepen werden eerder dit jaar gelanceerd en worden voor het einde van het jaar toegewezen. De nieuwe sorteercentra zijn allemaal operationeel in 2021, de recyclagecentra volgen in 2022. België wordt zo een Europese hub voor recyclage. 

Ontdek hier het persbericht van Val'Up