Til je staycation naar een hoger niveau door PMD te sorteren

Til je staycation naar een hoger niveau door PMD te sorteren

Fost Plus start een campagne om sorteren in de kijker te zetten bij vijf Belgische toeristiche bestemmingen.

In de zomer waarin we massaal voor een ‘staycation’ kiezen, werkt Fost Plus samen met vijf toeristische bestemmingen in eigen land aan projecten om het sorteren van PMD buitenshuis in de kijker te zetten. Belgen zijn goede sorteerders thuis. Er is dan ook geen enkele reden waarom we die lijn niet zouden doortrekken op vakantie. Om een circulaire economie voor verpakkingen te realiseren, is het immers belangrijk om verpakkingsafval in te zamelen overal waar het ontstaat zodat de materialen gerecycleerd kunnen worden. De campagne loopt in Bellewaerde, Center Parcs Park De Haan, Pairi Daiza, Vayamundo Oostende en Walibi.

Meer en beter inzamelen

PMD sorteren is al enkele jaren verplicht. Afval selectief inzamelen in de parken en hotels is dan ook niet nieuw. Er is echter nog ruimte voor verbetering.

Als we PMD inzamelen dat vervuild is met andere materialen, voldoet het in sommige gevallen niet meer aan de hoge kwaliteitseisen voor recyclage”, zegt Key Account Manager voor afvalbeheerder Vanheede. “Dat is jammer, want zo wordt de sorteerinspanning van de burger tenietgedaan en zijn de materialen verloren voor de circulaire keten.

We willen dus niet alleen méér inzamelen maar ook beter. Dat is een flinke opsteker voor de circulaire economie, en brengt Fost Plus meteen ook een stapje dichter bij de realisatie van haar ambitie om het buitenshuis ingezameld PMD te verdubbelen tegen 2023. De campagne start met een analyse van de inhoud van zowel de restafvalbakken als de PMD-afvalbakken vandaag. Aan de hand daarvan worden concrete communicatie- en sensibiliseringsacties opgezet, specifiek aangepast aan de heersende uitdagingen. Covid-19 is er daar één van.

Net zoals in het PMD dat huis-aan-huis opgehaald wordt, vinden we vandaag helaas mondmaskers en handschoenen in het buitenshuis opgehaald PMD ”, legt Ines Van Obbergen van Fost Plus uit. “Dat is voor alle duidelijkheid restafval en verstoort het sorteerproces. Daar zullen we dus specifiek actie rond ondernemen.

De plaatsing van de sorteereilanden en hun signalisatie worden eveneens onder de loep genomen. Dat alles resulteert in concrete aanbevelingen, die tussentijds opnieuw geëvalueerd worden. De campagne loopt tot het einde van het jaar. Vanuit de lessen en resultaten wordt een toolkit opgemaakt die andere parken en hotels kunnen gebruiken om zelf een sorteerproject op te zetten.

Opportuniteiten uit Corona

Attractieparken Bellewaerde en Walibi bijten de spits af. Zij draaien vandaag op beperkte capaciteit om de afstand tussen de bezoekers te garanderen. Daar zien ze net een voordeel in wat het sorteerproject betreft.

Bellewaerde is een groen park. Letterlijk dan, want de iconische metershoge bomen vormen de groene longen van het park. Duurzaamheid staat bijgevolg hoog op de agenda. “Sorteren is belangrijk en dat kan altijd nog nét iets beter”, beaamt Filip Van Dorpe, marketing & sales director bij Bellewaerde. “Wij ontvangen best veel bezoekers uit de buurlanden, met andere sorteergewoontes. Voor ons is dit project dan ook de ideale proeftuin om na te gaan hoe we op een laagdrempelige manier de sorteerregels kunnen overbrengen.

“Dit project past perfect in onze MVO-engagementen (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Bezoekers kunnen al enkele jaar hun PMD sorteren in Walibi", zegt Alexis Nuyts, directeur marketing en CSR van het Waverse park. “We plaatsen vandaag extra afvaleilanden en bekijken samen met onze operator Vanheede hoe we de bezoeker het beste stimuleren om deze correct te gebruiken.  Zo kunnen we sneller schakelen wanneer er aanpassingen nodig zijn. In 2021 openen we een gloednieuwe thematische zone in Walibi, dus de lessen die we vandaag trekken, komen daar goed van pas.” 

100 extra sorteereilanden

Pairi Daiza werd onlangs voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot beste dierentuin van Europa. Hun sterke merkidentiteit is een essentieel onderdeel van de bezoekerservaring.

"De circulaire economie en de strijd tegen de plasticvervuiling maken integraal deel uit van het beleid voor duurzame ontwikkeling van het park. Het sorteren van PMD is zeer belangrijk omdat het de levenscyclus van grondstoffen verhoogt en zo onze ecologische voetafdruk verkleint." legt Marie-Yannick Sarrazyn, Hoofd Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling bij Pairi Daiza, uit. “De installatie van 100 extra sorteereilanden, dankzij de samenwerking met Fost Plus, zal ervoor zorgen dat jong en oud gesensibiliseerd worden om meer PMD in te zamelen in de Jardin des Mondes. We hebben gemerkt dat bezoekers enthousiast meewerken om verpakkingen een tweede leven te geven.

  • Ontdek  hier de video van de campagne voor Pairi Daiza.

Steentje bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Op een duurzame manier actief zijn in het verblijfstoerisme zit in het DNA van Vayamundo. Ze koppelen daarom hun actieplan voor 2030 aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Schoon water, een duurzaam aankoopbeleid of een doorgedreven recyclagepolitiek – het zijn heel concrete realisaties die de thema’s voor onze klanten tastbaar maken”, aldus Gino Vermeersch, CSR officer bij Vayamundo Oostende. “Onze gasten voelen zich hier thuis, en dan hoort afval sorteren er gewoon bij. Het is een handeling waar ze zelf niet meer stil bij staan. Door hen er specifiek op attent te maken, beseffen ze plots weer hoe belangrijk het is om afval in de juiste vuilnisbak te gooien.

Elk stukje afval dat correct gesorteerd wordt, komt nadien in een aangepast recyclageproces terecht. Dit is de meest efficiënte en milieuvriendelijke manier om zoveel mogelijk materialen te recupereren uit afval en opnieuw in te zetten in de productieketen”, vertelt Philippe Tychon, General Manager van SUEZ Recycling and Recovery Belgium. “Het belang van goed sorteren door jong en oud kan dus niet genoeg benadrukt worden, of je nu thuis blijft of op vakantie gaat.

  • Ontdek  hier de video van de campagne voor Vayamundo Oostende.

Lessen trekken voor de toekomst

De samenwerking met Fost Plus kwam voor ons op het juiste moment”, besluit Wilbert Hermans, Sustainability Manager bij Center Parcs. “Wij hebben onszelf als doelstelling gezet om een recyclagepercentage van 60% te halen. Dat is niet niets, maar het afgelopen jaar alleen al realiseerden we een sprong van bijna 15%. We doen dat door in te zetten op drie pistes: betere monitoring en analyse van ons afval, nieuwe gescheiden afvalbakken in de cottages en betere communicatie in de afvalstraten. Samen met onze afvaloperator Renewi werken we aan circulaire initiatieven, zoals het verwerken van ons eigen plastic afval en afgeschreven kleding in speeltuigen, banken of lantaarnpalen. Die laatsten hebben we bijvoorbeeld al geïnstalleerd in ons park in Allgäu, Duitsland. Ons actieplan loopt tot 2022. Vanuit het project bij Center Parcs Park De Haan willen we lessen trekken over wat er daarna nog kan. Hoe ver kunnen we gaan en wat is er daarvoor nodig? De sky is the limit!

  • Ontdek  hier  de video van de campagne voor Center Parcs Park De Haan.

Fost Plus wil als motor van de circulaire economie een recyclageoplossing bieden voor elke verpakking op de markt. Verpakkingsafval inzamelen overal waar dat ontstaat, is een van de pijlers in dat opzet. Ontdek hier hoe we een circulaire economie voor verpakkingen in ons land willen realiseren.