Casestudy

PepsiCo en Fost Plus werken aan circulaire chipsverpakkingen

 

Chipszakken zijn geen evidente verpakking in de recyclage. Producenten zoals PepsiCo engageren zich tot beter recycleerbare alternatieven. Elk aspect aan de verpakking heeft immers zijn nut waardoor een ommezwaai niet zomaar mogelijk is. Door nauw overleg tussen Fost Plus, recyclagepartners en de sector, kon tot een tussentijdse oplossing gekomen worden, via de Nieuwe Blauwe Zak. De sector blijft ondertussen verder innoveren.

PepsiCo is Belgisch marktleider voor chips, met onder meer de merken Lay’s®, Doritos® en Cheetos®. Het voedingsmiddelenbedrijf werkt nauw samen met Fost Plus aan een recyclageoplossing voor de iconische chipszak. Met de invoering van de Nieuwe Blauwe Zak werd een belangrijke stap gezet.

Vermijden dat plastic afval wordt

“Bij PepsiCo streven we naar een wereld waarin verpakkingen nooit afval dienen te worden”, zegt Elise Demaeght, Public Policy, Government Affairs & Sustainability Advisor Benelux bij PepsiCo. “Dat doen we door minder plastic te gebruiken, te zorgen dat onze verpakkingen beter te recycleren zijn en meer gerecycleerd worden en door onze verpakkingen steeds opnieuw uit te vinden met nieuwe modellen en materialen. Onze chipszakken zijn een mooi voorbeeld van hoe we op deze drie pijlers werken.”

“In 2019 hebben we de afmetingen van de Lay’s chipszakken met gemiddeld 1 cm verkleind. De consument heeft evenveel chips in zijn zak, maar door de zak te verkleinen besparen we 550 vrachtwagens aan transport uit per jaar. Onze volgende missie is nu om de chipszak volledig recycleerbaar te maken in België.”

Een oplossing voor elke verpakking

Fost Plus werkt aan een recyclageoplossing voor elke huishoudelijke verpakking op de Belgische markt. Vandaag komt nog zo’n 17.000 ton aan verpakkingen op de markt waarvoor geen recyclageoplossing bestaat via onze systemen. Via een duidelijke roadmap worden er actief oplossingen gezocht met als eindmeet 2025.

“De uniforme en eenvoudige sorteerboodschap ligt aan de basis van onze hoge recyclagepercentages”, zegt Steven Boussemaere van Fost Plus. “Het was dan ook belangrijk om een recyclageoplossing te bieden voor een verpakking die in dergelijke grote hoeveelheden op de markt komt. De consument kan chipszakjes in de Nieuwe Blauwe Zak sorteren, terwijl er verder gewerkt wordt op een beter recycleerbaar alternatief.”

Chipszakken hebben vaak een dun beschermend laagje aan de binnenkant, om het eten te beschermen tegen licht en vocht en het veilig, maar ook knapperig en lekker te houden. Daarnaast worden ze aan de buitenkant meestal ook bedrukt met merkinformatie en voedingswaarde-informatie. Wanneer het product eenmaal geconsumeerd is, kan er ook wat olieresidu in de zak achterblijven. Dit alles maakt deze zakken, hoewel recycleerbaar, niet zo interessant voor het recyclagesysteem als transparante zakken. De sector zet zich daarom in om niet alleen te blijven investeren in het continu verbeteren van het ontwerp, maar ook in het investeren in recyclagetechnologieën die deze inkten, de beschermende laag en de residuen beter kunnen verwerken. Door nauw overleg met de recyclagesector is in tussentijd wel voor verwerkingscapaciteit gezorgd. Chipszakken worden vandaag gerecycleerd als grondstof voor dikwandige spuitgiet- en extrusietoepassingen, zoals ecologische tuinbanken of bermpaaltjes.

 

De uniforme en eenvoudige sorteerboodschap ligt aan de basis van onze hoge recyclagepercentages.

Blijven innoveren

“Elk onderdeel van de verpakking heeft een functie”, voegt Elise Demaeght toe. “We hebben de specificaties van de verpakking en onderzoek uit andere landen met Fost Plus gedeeld om samen te onderzoeken hoe we de nuttige onderdelen van de verpakking kunnen behouden en tegelijkertijd een zak kunnen krijgen die breed recycleerbaar is.”

Chipszakken worden in het sorteercentrum in de gemengde film-fractie uitgesorteerd. Die fractie vertrekt naar ECO-oh! Het bedrijf uit Houthalen was al langer de recyclagepartner voor gemengde zachte plastics die bijvoorbeeld via de roze zak in bepaalde intercommunales ingezameld werden. Fost Plus sloot in december een contract met hen af voor de recyclage van de gemengde polyolefines en de gemengde film-fractie.

“We blijven innoveren. Dergelijke innovaties bekijken we op Europees niveau en het onderzoek vraagt tijd. We zetten stappen in de goede richting en nemen onze verantwoordelijkheid als marktleider”, besluit Elise Demaeght.