Laat de flessen maar knallen, zolang je achteraf goed sorteert.

Laat de flessen maar knallen, zolang je achteraf goed sorteert.

Binnenkort knallen de flessen weer open en worden de cadeautjes gretig opengemaakt, de aperitiefhapjes worden doorgegeven en de tafel is voorzien van een heerlijk feestmaal. Jawel, de eindejaarsfeesten zijn in aantocht!

Nog herkenbare taferelen voor de eindejaarsperiode? Het verpakkingsafval van al die cadeautjes, hapjes en bubbels. Vooral glazen flessen (van alcohol), geschenkverpakkingen en kartonnen dozen kennen een piek in deze periode. Een ideaal moment om extra aandacht te besteden aan het correct sorteren van al deze verpakkingen!

20% meer glazen flessen tijdens de feesten

Fost Plus (de Belgische organisatie voor het beheer van huishoudelijk afval) tekent elk jaar tijdens de feestdagen een toename op van ongeveer 20% in de hoeveelheid ingezameld glas, die voornamelijk bestaat uit wijnflessen en flessen van schuimwijn en champagne. Voor papieren en kartonnen verpakkingen noteren ze een stijging van meer dan 10%. Niet alleen zijn er de geschenkdozen, maar ook het aantal dozen dat gebruikt wordt voor het transport stijgt doordat er steeds vaker online aankopen worden gedaan.

Ook na het feest houden we ons aan de basisregels

Met deze extra verpakkingen is het belangrijk dat je ook nu goed sorteert. Werp de glazen flessen en bokalen in een glasbol in de buurt. Sta je voor een volle glasbol? Laat je flessen dan niet naast de bol achter. Het is een kleine moeite om je afval naar een andere glasbol te brengen of om later terug te komen. Met een simpel berichtje via mail of telefoon kan je je intercommunale of gemeente op de hoogte brengen van de volle glasbol.

Cadeaupapier (ongeplastificeerd), pralinedozen, kartonnen verpakkingen van speelgoed of parfum en geschenkdozen: deze verpakkingen kunnen allemaal gerecycleerd worden, maar dan moet je ze wel correct aanbieden. Druk ze plat en maak er een mooi stapeltje van, samengebonden met natuurtouw of in een gesloten kartonnen doos. De avond voor de dag van ophaling mag het papier-karton op de stoep worden gezet. Je kan met je papier-karton ook terecht bij het  recyclagepark.

Metalen en aluminium verpakkingen, zoals van foie gras of kaviaarblikken, mogen in de blauwe zak (PMD). Ook metalen deksels van de glazen bokalen horen tot metalen verpakkingen. Heb je enkele flessen schuimwijn of champagne opengeknald? De muselets, de ijzerdraden die ervoor zorgen dat de kurk vastgeklemd zit op flessen van champagne of schuimwijn, horen thuis in de blauwe zak. Tot slot gooi je de traditionele plastic flessen en flacons en drankkartons uiteraard ook in de PMD-zak.

Kortom, feestvieren en verpakkingsafval sorteren gaan perfect samen en zo verminder je bovendien de ecologische voetafdruk van dit mooie moment!