DE MENTALE ‘CLICK’ IN ZWERFVUILPREVENTIE

Kustgemeente De Haan is de eerste proeftuin voor het nieuwe citycleaning project de Click. Daarmee wil Fost Plus tegelijk zwerfvuil uit het straatbeeld bannen en meer verpakkingsafval capteren voor recyclage. Maar waarom is zwerfvuil zo’n hardnekkig probleem en hoe maakt de Click het verschil?
Zwerfvuil is een wijdverspreid en complex probleem. Naar schatting komt er zo’n 2,77 kg zwerfvuil per inwoner per jaar in het milieu en op onze straten terecht. Dat kost de Vlaamse gemeentes miljoen en euro s per jaar om dit op te ruimen. Tegelijk staat zwerfvuil en rondslingerend afval bovenaan de lijst van ergernissen. Dat lijkt contradictorisch: als het ons zo stoort, waarom laten we dan afval achter in de eerste plaats? Hoewel we doorgaans thuis goed sorteren, willen we buitenshuis zo snel mogelijk van ons afval af. Dat merk je ook aan het type van zwerfvuil in de straten. Daar waar we een goed half jaar geleden quasi nooit een mondmasker op straat vonden, zijn ze nu een zeer zichtbare fractie in het zwerfvuil.
Sneller richting een algemene mentaliteitswijziging
Het mag duidelijk zijn dat om zwerfvuil efficiënt en effectief aan te pakken, een algemene mentaliteitswijziging noodzakelijk is. Daar in draagt iedereen zijn verantwoordelijkheid : de burger, de overheid en de producenten . Die laatsten hebben zichzelf ambitieuze doelstellingen opgelegd: een daling met maar liefst 20% van het zwerfvuil tegen eind 2022 in zowel Vlaanderen , Wallonië als Brussel. Daarvoor zijn reeds tal van mooie initiatieven opgestart, niet het minst dankzij Mooimakers in Vlaanderen , BeWapp in Wallonië en Brussel N et in Brussel . Deze zwerfvuilcellen on t stonden onder impuls van Fevia , Comeos en Fost Plus. De resultaten zijn er, maar de vooruitgang is traag.
En toen kwam De Click. Fost Plus lanceerde dit citycleaning project als missende schakel in haar strategie om buitenshuis dubbel zoveel verpakkingsafval in te zamelen tegen 2023 . Daarbij is De Click complementair aan alle bestaande initiatieven . De Click laat toe enerzijds zwerfvuil uit het straatbeeld te bannen en anderzijds meer verpakkingen te capteren dankzij nieuwe logistieke processen en infrastructuur .
Not done
De Click werkt aan de hand van een app. Alle afval dat je opraapt of zelf weggooit in de juiste afvalbak , kan je scannen met de smartphone. Zo spaar je Circular UCoins die ingewisseld kunnen worden tegen voordelen bij de lokale handelaars. Op die manier kan elk individu altijd en overal ‘ clicken ’. Dat onderscheidt de Click van andere initiatieven die vaak beroep doen op groepen of georganiseerde activiteiten. Zo wordt een beweging gecreëerd die maakt dat afval op straat gooien absoluut ‘ not done ’ is. Door te ‘ clicken ’ en bedankt te worden voor die positieve handeling onder de vorm van Circular UCoins , voegen we een spelaspect toe ( gamification ) aan zw erfvuil oprapen en verpakkingsafval sorteren.
Straatvuilbakken voorsorteren
Thuis sorteren we ons PMD in de blauwe zak. Buitenshuis vinden we in bepaalde contexten al dubbele afvaleilanden die dat ook mogelijk maken. Vaak gaat het om wel afgebakende omgevingen zoals het treinstation, de sportclub of het strand. De vaststelling is echter dat buitenshuis selectief ingezameld afval niet de zelfde hoge kwaliteit haalt als thuis . Thuis zitten er gemiddeld 15% sorteerfouten in de blauwe zak. In de intercommunales waar de Nieuwe Blauwe Zak al ingevoerd is, en die dus alle plastic huishoudelijk verpakkingsafval kunnen sorteren , gaat het zelfs maar om 5% foutjes.
D at wil echter niet zeggen dat straatvuilbakken geen waardevolle verpakkingsmaterialen bevatten. Er moet dus gekeken worden naar andere manieren om die materialen te capteren, zodat ze gerecycleerd kunnen worden. Voorsorteren is een van de mogelijkheden die nu in een proefproject uitgetest wordt. Dat in samenwerking met afvaloperator Renewi .
In De Haan, waar De Click opgestart is, wordt de inhoud van de straatvuilbakken naar een speciaal voorsorteercentrum in Brugge gebracht. De verpakkingen worden er gescheiden van het restafval. Die verpakkingen vervolgen daarna hun gewoonlijk e weg naar het PMD-sorteercentrum , waar ze in verschillende fracties uitgesorteerd worden. Elke gescheiden fractie vertrekt tot slot richting recyclagecentrum . Bekijk hier de video over de vier fases van plastic recyclage.
De test in De Haan loopt tot september 2021 . Resultaten volgen dus. In tussentijd zijn de straatvuilbakken in De Haan opvallend aangekleed om zoveel mogelijk mensen te stimuleren hun afval correct weg te gooien. Het is duidelijk: D e Click neemt als beweging het straatbeeld van De Haan over!
Circulaire economie voor verpakkingen
D e Click zal een enorme boost geven aan de realisatie van een circulaire economie voor verpakkingen. Dat niet alleen door mensen er op te wijzen dat materialen kostbare grondstoffen zijn, maar ook door toe te laten meer verpakkingen te capteren voor recyclage.
Voor meer informatie over De Click, bezoek de website www.the-click.be .