België als voortrekker in de circulaire economie

België als voortrekker in de circulaire economie

Fost Plus wil in ons land op vijf jaar tijd een circulaire economie uitbouwen voor huishoudelijke verpakkingen. Meer inzamelen aan de bron, hogere recyclagepercentages en de uitbouw van lokale sorteer- en recyclagecapaciteit zijn daarin cruciaal. Managing Director Patrick Laevers legt uit hoe Fost Plus deze transformatie wil realiseren.

België kan traditioneel een goed rapport voorleggen als het op de recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval aankomt. Volgens haar activiteitenverslag recycleerde Fost Plus in 2019 727.000 ton verpakkingen, goed voor een recyclagepercentage van 92,5%. Daarmee staan we aan de Europese top.

Patrick Laevers

Het kan en moet beter

Toch is het niet het moment om op de lauweren te rusten, vindt Patrick Laevers. "Het bewustzijn rond de milieu-impact van verpakkingen is enorm toegenomen. Vandaag is iedereen vragende partij voor duurzamere verpakkingen: consumenten, producenten en overheden. De Europese doelstellingen liegen er niet om. Bovendien gaan we in België voor een nog ambitieuzer streven."

Fost Plus ontwikkelde voor haar huidige erkenningsperiode (2019-2023) een duidelijk plan. "Voor plastic verpakkingen willen we tegen 2023 al naar een recyclagepercentage van 65%. Ter vergelijking: in 2018 zaten we nog op 43%. In 2019 bereikten we de eerste tussentijdse mijlpaal van 46%. Dat plan is bovendien niet vrijblijvend: alle doelstellingen zijn gealigneerd met die van de sectorfederaties."

Meer weten? Lees de rest van dit interview op  Bloovi.be.