Deelnemers van de Eneco Clean Beach Cup 2021 maken de Click

 

De Eneco Clean Beach Cup is al meer dan 10 jaar een vaste afspraak. Vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om zwerfvuil langs de Belgische en Nederlandse kust op te ruimen. Dit jaar namen maar liefst 25 surfclubs en 3.500 vrijwilligers deel. Zij verzamelden 2 ton afval langs kustlijn van de Noordzee. 

Zwerfvuilruimers konden voor het eerst ook gebruik maken van de Click. Dit innovatieve project dat toelaat om via de app zwerfvuil en verpakkingen in te scannen in ruil voor virtuele munten werd ter gelegenheid van de Eneco Clean Beach Cup geactiveerd op het strand van Zeebrugge en De Haan. 

“Door de koppeling met de Click werden de deelnemers extra beloond voor hun goede gedrag”, zegt Veerle Put, head of strategic projects bij Fost Plus. “Je spaart immers Circular UCoins voor elke verpakking die je weggooit of stuk zwerfvuil dat je opraapt, die je daarna kan inwisselen voor een gratis drankje of ijsje aan het start- en eindpunt. Je kan overigens het hele jaar door clicken in de deelnemende kustgemeentes.”

De Click is een project van Fost Plus om buitenshuis meer verpakkingen in te zamelen voor recyclage en zo zwerfvuil uit het straatbeeld te bannen. Dankzij een innovatief beloningsmechanisme wordt het gewenste gedrag omgezet in koopkracht bij de lokale handelaars. Daarnaast zet de Click in op het versterken van de infrastructuur en logistiek voor afvalbeheer op het openbare domein. 

De Click is de missende schakel om een duurzame, collectieve gedragsverandering te realiseren met betrekking tot de recyclage van verpakkingen en zwerfvuil. Het project draagt op die manier bij tot het realiseren van de doelstelling van Fost Plus om het buitenshuis ingezameld PMD te verdubbelen tussen 2018 en 2023. 

De Click is actief in De Haan, Antwerpen en Namen. Meer info: https://the-click.be