Nieuws

De Click nu in heel Namen

 

Op 1 september 2021 werd de Click, de ludieke aanpak om zwerfvuil te bestrijden door goed gedrag te belonen, in Namen gelanceerd. De bijhorende app kan voortaan worden gebruikt op het volledige grondgebied van de hoofdstad van het Waals Gewest. 

Namen werd gekozen als eerste stad in Wallonië om de Click, een project van Fost Plus, te testen. Bij de lancering kon er enkel in het stadscentrum ‘geclickt’ worden, maar na het succes van de afgelopen maanden is het nu mogelijk om afval te scannen op het volledige grondgebied van de stad Namen, ook op het platteland en in de deelgemeenten. 

Concrete resultaten 

De Click heeft niet alleen de openbare netheid in Namen verbeterd, maar dankzij de samenwerking tussen de Stad Namen en Fost Plus konden er ook meer verpakkingen  van consumptie onderweg gerecycleerd worden. Alle afval uit de openbare vuilnisbakken in het Naamse stadscentrum wordt sinds 1 september immers naar een voorsorteercentrum gebracht. Zo wordt alle PMD (huishoudelijk verpakkingsmateriaal) gescheiden van het restafval en dus daadwerkelijk gerecycleerd. Het wordt bijgevolg niet meer verbrand, wat jammer genoeg onvermijdelijk was voordat het project werd ingevoerd. Uit analyses is gebleken dat de inhoud van vuilnisbakken op straat voor bijna een vierde uit recycleerbaar materiaal bestaat. Sinds het project van start is gegaan, is er niet minder dan 25 ton PMD uit openbare vuilnisbakken ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd. En dat is goed nieuws voor het milieu! 

Bovendien geeft de Click de lokale economie een boost, aangezien een zestigtal handelaars aan het project deelnemen door vouchers in de Click-app aan te bieden. 

Tot op vandaag werden al meer dan 6.000 clicks in Namen opgetekend. 

Verwachte uitbreiding 

Gebruikers vroegen  met aandrang om de Click uit te breiden naar het hele Naamse grondgebied. Dat is nu werkelijkheid geworden. 

 

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus, benadrukt dat “de uitbreiding van de gebruikszone van de Click in Namen een antwoord biedt op de enorme vraag op het terrein. Daar zijn we blij om, want het is een teken dat er een echte gedragsverandering bezig is”

De boodschap zal nog eenvoudiger zijn: voortaan kunnen ze in Namen ‘clicken in de hele stad’, ook in de deelgemeenten (Wépion, Vedrin, Cognelée enz.) en op toeristische plaatsen zoals de Citadel. 

Video afspelen